Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

Kalendarium

Środa, 2021-12-15

Imieniny: Celiny, Ireneusza

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 754314
  • Do końca roku: 16 dni
  • Do wakacji: 191 dni


Jesteś tutaj: Start / KĄCIK RODZICA / JADŁOSPIS

JADŁOSPIS


     

Potrawy są przygotowywane zgodnie z systemem HACCP

Przedszkole Integracyjne nr 5  zastrzega sobie zmiany w jadłospisie.

Od dnia 1 września 2015 r. jadłospisy sporzadzane są w oparciu o wymagania zamieszczone w załączniku nr 2 do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oswiaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

  


 

 

 

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
(Instytutu Żywności i Żywienia 2009)


1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.

2. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.

3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole).

4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.

5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.

6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.

7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.

8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.

9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę.

10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.

 

POSIŁKI W PRZEDSZKOLU

 śniadanie - godz. 8.00

 drugie śniadanie - godz. 10.00

 obiad - godz. 12.00

 podwieczorek - 14.00

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związki z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W NASZYCH POSIŁKACH:

 

  1. Zboża zawierające gluten

  2. Skorupiaki i produkty pochodne

  3. Jaja i produkty pochodne

  4. Ryby i produkty pochodne

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

  6. Soja i produkty pochodne

  7. Mleko i produkty pochodne

  8. Orzechy

  9. Seler i produkty pochodne

 10. Gorczyca i produkty pochodne

 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

 12. Dwutlenek siarki

 13. Łubin

 14. Mięczaki 

 

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów:

glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

 

 

 


 

 

Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

W naszym przedszkolu zapewniamy dzieciom smaczne i zdrowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Uwzględniamy indywidualne potrzeby żywieniowe.

W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki - pierogi, naleśniki, kopytka, świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe.

Przygotowywane są one w całości w przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.

Kżdego dnia dzieci jedzą w przedszkolu smaczne posiłki: I śniadanie (grupy starsze niekiedy w formie szwedzkiego stołu), II śniadanie, obiad i podwieczorek. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy.

Tygodniowy jadłospis jest zawsze dostępny do wglądu rodziców na tablicy ogłoszeń. 

 

DATA

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

13.12.2021r. PONIEDZIAŁEK

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), szynka  (3dkg), papryka (2dkg),  herbata miętowa z cytryną 200ml.

Jogurt z musem owocowym 150ml.

Zupa cebulowa (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, cebula  3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg).                               

Kotlet  schabowy, kasza kus kus  i bukiet warzyw gotowanych  (  schab b/k 6dkg, bułka tarta 1dkg, sól i pieprz 1g, jajka na 1kg 2szt., olej 3dkg, kasza 50dkg, kalafior 3dkg, fasolka szparagowa 3dkg, marchew mini 3dkg).    

Kompot wieloowocowy 200ml. 

Pomarańcza.

Jadłospis bezglutenowy

Pieczywo bezglutenowe (5dkg), masło (1,5dkg), szynka  (3dkg), papryka (2dkg),  herbata miętowa z cytryną 200ml.

Mleko ryżowe i mus owocowy 150ml.

Zupa cebulowa (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, cebula  3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg).                               

Kotlet  schabowy, kasza gryczana  i bukiet warzyw gotowanych  (  schab b/k 6dkg, bułka tarta 1dkg, sól i pieprz 1g, jajka na 1kg 2szt., olej 3dkg, kasza 50dkg, kalafior 3dkg, fasolka szparagowa 3dkg, marchew mini 3dkg).    

Kompot wieloowocowy 200ml. 

Pomarańcza.

Jadłospis bezmleczny

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), szynka  (3dkg), papryka (2dkg),  herbata miętowa z cytryną 200ml.

Mleko ryżowe i mus owocowy 150ml.

Zupa cebulowa (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, cebula  3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g).                               

Kotlet  schabowy, kasza kus kus  i bukiet warzyw gotowanych  (  schab b/k 6dkg, bułka tarta 1dkg, sól i pieprz 1g, jajka na 1kg 2szt., olej 3dkg, kasza 50dkg, kalafior 3dkg, fasolka szparagowa 3dkg, marchew mini 3dkg).    

Kompot wieloowocowy 200ml. 

Pomarańcza.

Alergeny

1,3,5,6,8

7

3,7,9

 

 

DATA

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

14.12.2021r.    WTOREK

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), ser biały  (3dkg), rzodkiewka (2g) (2g),  szczypior (1g), pomidor (2dkg), mleko 200ml.

Talerzyk owocowa -warzywny: pomarańcza, jabłko, marchew, kalarepa.

Rosół z  makaron nitki (kurczak 2dkg, makaron 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg,  nać pietruszki 1dkg, sól i pieprz).       

Pałka z kurczaka, kasza bulgur  i surówka wielowarzywna (pałka z kurczaka 8dkg, kasza 50dkg,  kapusta czerwona 6dkg, cebula 2dkg, jabłka 2dkg, olej 1g). Kompot wieloowocowy 200ml

Mandarynka. 

Jadłospis bezglutenowy

        Pieczywo bezglutenowe (5dkg), masło (1,5dkg), ser biały  (3dkg), rzodkiewka (2g) (2g),  szczypior (1g), pomidor (2dkg), mleko 200ml.

Talerzyk owocowa -warzywny: pomarańcza, jabłko, marchew, kalarepa.

Rosół z  makaron nitki bezglutenowy (kurczak 2dkg, makaron 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg,  nać pietruszki 1dkg, sól i pieprz).       

Pałka z kurczaka, płatki ryżowe   i surówka wielowarzywna (pałka z kurczaka 8dkg, płatki 50dkg,  kapusta czerwona 6dkg, cebula 2dkg, jabłka 2dkg, olej 1g). Kompot wieloowocowy 200ml

Mandarynka. 

Jadłospis bezmleczny

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), ser biały  (3dkg), rzodkiewka (2g) (2g),  szczypior (1g), pomidor (2dkg), mleko ryżowe 200ml.

Talerzyk owocowa -warzywny: pomarańcza, jabłko, marchew, kalarepa.

Rosół z  makaron nitki (kurczak 2dkg, makaron 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg,  nać pietruszki 1dkg, sól i pieprz).       

Pałka z kurczaka, kasza bulgur  i surówka wielowarzywna (pałka z kurczaka 8dkg, kasza 50dkg,  kapusta czerwona 6dkg, cebula 2dkg, jabłka 2dkg, olej 1g). Kompot wieloowocowy 200ml

Mandarynka. 

Alergeny

1,3,5,6,7,8

 

3,9

 

 

 

DATA

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

15.12.2021r.  ŚRODA

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), pasta z tuńczyka (tuńczyk 3dkg, jajka 2dkg), sałata lodowa (5dkg), kawa inka  (200ml).

Owoce zgryz 6dkg.

Barszcz czerwony (kurczak 2dkg, burak 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg). 

Łazanki (makaron łazanki 3dkg, kapusta kiszona 10dkg, włoszczyzna 10dkg, pieczarki 3dkg, mięso wieprzowe 6dkg, sól i pieprz 1g, olej 1g)

Kompot wieloowocowy 200ml.                

Banan.

Jadłospis bezglutenowy

Pieczywo bezglutenowe (5dkg), masło (1,5dkg), pasta z tuńczyka (tuńczyk 3dkg, jajka 2dkg), sałata lodowa (5dkg), mleko  (200ml).

Owoce zgryz 6dkg.

Barszcz czerwony (kurczak 2dkg, burak 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg). 

Łazanki (makaron łazanki 3dkg, kapusta kiszona 10dkg, włoszczyzna 10dkg, pieczarki 3dkg, mięso wieprzowe 6dkg, sól i pieprz 1g, olej 1g)

Kompot wieloowocowy 200ml.                

Banan.

Jadłospis bezmleczny

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), pasta z tuńczyka (tuńczyk 3dkg, jajka 2dkg), sałata lodowa (5dkg), mleko ryżowe  (200ml).

Owoce zgryz 6dkg.

Barszcz czerwony (kurczak 2dkg, burak 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg). 

Łazanki (makaron łazanki 3dkg, kapusta kiszona 10dkg, włoszczyzna 10dkg, pieczarki 3dkg, mięso wieprzowe 6dkg, sól i pieprz 1g, olej 1g)

Kompot wieloowocowy 200ml.                

Banan.

Alergeny

1,3,5,6,7,8

 

7,9

 

 

DATA

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

16.12.2021r. CZWARTEK

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), ser żółty (3dkg), ogórek (2dkg),  kakao 200ml.

Owoce zgryz 6dkg.

Zupa pomidorowa i makaronkolanka (kurczak 2dkg, przecier pomidorowy 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg, makaron  2dkg). 

Ryba w ziołach , ryż  i surówka z kapusty kiszonej (filet z miruny 6dkg, bułka tarta 1dkg, jajka na 1kg 2szt, przyprawy 1g, olej 3dkg, ryż 50dkg, kapusta kiszona 6dkg, szczypior 1dkg, marchew 1dkg).

Kompot wieloowocowy 200ml.

Gruszka.

Jadłospis bezglutenowy

Pieczywo bezglutenowe (5dkg), masło (1,5dkg), ser żółty (3dkg), ogórek (2dkg),  mleko 200ml.

Owoce zgryz 6dkg.

Zupa pomidorowa i makaron bezglutenowym(kurczak 2dkg, przecier pomidorowy 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg, makaron  2dkg). 

Ryba w ziołach , ryż  i surówka z kapusty kiszonej (filet z miruny 6dkg, bułka tarta 1dkg, jajka na 1kg 2szt, przyprawy 1g, olej 3dkg, ryż 50dkg, kapusta kiszona 6dkg, szczypior 1dkg, marchew 1dkg).

Kompot wieloowocowy 200ml.

Gruszka.

Jadłospis bezmleczny

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), ser żółty (3dkg), ogórek (2dkg),  kakao 200ml.

Owoce zgryz 6dkg.

Zupa pomidorowa i makaronkolanka (kurczak 2dkg, przecier pomidorowy 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g,  makaron  2dkg). 

Ryba w ziołach , ryż  i surówka z kapusty kiszonej (filet z miruny 6dkg, bułka tarta 1dkg, jajka na 1kg 2szt, przyprawy 1g, olej 3dkg, ryż 50dkg, kapusta kiszona 6dkg, szczypior 1dkg, marchew 1dkg).

Kompot wieloowocowy 200ml.

Gruszka.

Alergeny

1,3,5,6,7,8

 

3,7,9

 

 

DATA

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

17.12.2021r.  PIĄTEK

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), jajka (3dkg), papryka (2dkg),  kawa inka 200ml.

Jogurt naturalny i płatki kukurydziane.

Zupa brokułowa (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, kalafior 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg).                               

Gulasz wieprzowy  z kaszą gryczaną i surówka z ogórka kiszonego  (mięso wieprzowe 6dkg, włoszczyzna 6dkg, przecier pomidorowy 2dkg, kasza gryczana 50dkg, ogórek kiszony 6dkg, marchew 2dkg).

Kompot wieloowocowy 200ml.                                                                                                                    

Mandarynka.

Jadłospis bezglutenowy

Pieczywo bezglutenowe (5dkg), masło (1,5dkg), jajka (3dkg), papryka (2dkg), mleko 200ml.

Jogurt naturalny i płatki kukurydziane.

Zupa brokułowa (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, kalafior 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg).                               

Gulasz wieprzowy  z kaszą gryczaną i surówka z ogórka kiszonego  (mięso wieprzowe 6dkg, włoszczyzna 6dkg, przecier pomidorowy 2dkg, kasza gryczana 50dkg, ogórek kiszony 6dkg, marchew 2dkg).

Kompot wieloowocowy 200ml.                 

Mandarynka.

Jadłospis bezmleczny

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), jajka (3dkg), papryka (2dkg), mleko ryżowe 200ml.

Mleko ryżowe  i płatki kukurydziane.

Zupa brokułowa (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, kalafior 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg,    przyprawy 1g).                               

Gulasz wieprzowy  z kaszą gryczaną i surówka z ogórka kiszonego  (mięso wieprzowe 6dkg, włoszczyzna 6dkg, przecier pomidorowy 2dkg, kasza gryczana 50dkg, ogórek kiszony 6dkg, marchew 2dkg).

Kompot wieloowocowy 200ml.                 

Mandarynka.

Alergeny

1,3,5,6,7,8

7

7,9